Monday, March 19, 2012

Kak Siti Haida dr Kluang jer..Ha...cun tak kek kak Siti..Angry bird tu comel...Bunga kak Siti pun cantik tau 1st time buat..



 Mula2 susahnya dah sejam main cream tangan mula lembut dan skill pun datang la..Lenguh 2 tangan pipe atas kek..
Comelnya saya....Nak buat jugak meh datang belajar..

Lamanya aku amik masa untuk siapa module kelas fondant..har..siap jua akhirnya..Unwired roses,carnation,ribbon,garland, rope,jatuhan kain yang dibuat atas kek bentuk hexagon..Yuran RM280 bermula dari belajar membuat bancuhan fondant..

 Lau nak lebih cantik belajar lah bunga ros dengan wire..
3kuntum jer x bleh lebih2 dar..
 Ini sebagai tambahan untuk menyerikan lagi kek.
Inilah gambar module kelas fondant kita..

Baby shower@baby tido untuk Baby Sofea Raudhah..Jangan marah yea emak baby ada jambul Upin Ipin..Cantas jer jambul tu..Kan nak cukur jambul..

 Ala ciannya isap jari.. Mana botol susu ni.Bila buat fondant jer mula...gatal sungguh tangan aku ni..Memang dan sememangnya aku suka main fondant dan lebih membanggakan lagi dah bertahun lamanya aku tak beli fondant kat kedai..Buat sendiri la .Uli2 lebih puas jika bancuhan fondant kita cantik..stabil dan terbaek!!

Cantiknya lah kek ni saper la tukang buatnya sajer jer sesi masuk bakul angkat sendiri har..Lau tak puji diri sendiri saper nak puji kita ..Layanz r..

Carrot wallnut cream cheese ni mmg sedap..bkn customer jer suka aku pun suka gak benornya..he..Tapi redvelvet kek yang paling x bersemangat aku buat..Sebab aku tak tau cm ne nak cantikkan kek ni...

Carrot Wallnut cream cheese..
 Kak Alisa senior sekolah SMSJ aku senior masa aku duk UiTM ,Segamat..skrg jadi Pensyarah UiTM dah kakak aku yang brutel ni..Pergh...Kak Icha nak makan sesangat red velvet..tapi aku kata kak lau redvelvet ni xd mascarpone cheese memang tak kick..kurang kicknya.kat kluang ni susah tul nak dpt mascarpone cheese..Kena special order baru dapat.Tapi layanz r...

RedVelvet
Tapi bila redvelvet jer aku kurang bersemangat sebab aku tak dapat hias dia cantik2..Geramnya..

Kek perkahwinan untuk Jas dan Anidah di Kluang,Johor.

 3 tiers steam butter cream..Berbual dengan seorang customer..Kak cream  ni keras sikit yea..Oww..tidak!! cream ni nampak mcm keras tapi tekstur dia lagi halus sebab kita dah masak.Masuk plak kisah wedding customer tu satu tika dulu..Masa saya wedding kak pakai fresh cream..Tengah bersanding tukang buat kek tu dtg ..Dik tolong potong kek cepat sikit ya nanti keknya rosak..Tercengang-cengang pengantin..Cepat2 tukar baju potong kek..Moralnya disini kek wedding walau fresh cream tu sedap jangan lah pakai fresh cream..Cuaca kat malaysia ni bukannya bersalji..Panas...Makeup pun cair lagikan pulak fresh cream.

Kadangkala ada yang mintak kek itu ini..yg  tak sesuai untuk wedding cake kerana pada saya kek wedding kena tahan lasak,tahan panas,jika nak kek sedap2,fresh cream ,,cheese dsb,,makanlah time birthday ka..suka2 ker..time wedding pastikan anda memilih kek yang tahan dan tahan panas..lasak..Itulah  pandangan saya tentang wedding cake..Kenapa saya memilih steam butter cream..berjam2 duduk diluar steady  tahan panas...cantik ,sedap,,Nak lagi tahan pilih la fondant boleh dipegang2 badan keknya..Tapi harga mahal sikit la..


Nampak mcm senang jer buat bunga ros tu yea..Tp bila sendiri buat masya-allah..Pipe buang..pipe buang sampai lenguh2 jari jemari yang halus dan mulus tu..Kena buat selalu .Jika tidak lupalah skill yang ada..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright © Ija's Cakes and Chocolates. Designed by Whitey Mommy